Control of Production Process Material Flows
DOI:
https://doi.org/10.22213/2410-9304-2024-4-32-37Keywords:
well equipment, food processing, Mrp, linear programming, numerical methodsAbstract
The article considers mathematical models and algorithms for material flowcontrolin production. Production of bakery goods and downhole equipment are taken as areas of application. Limitations, associated with the specifics of production entities in each area are described, in particular, effective utilization of enterprise warehouse reserves to ensure production process alterations to adapt the plan to market variability in terms of the supply cost and price levels of the manufactured products. It is proposed to automate the enterpriseactivities related to delivery orderplacement for interaction with suppliers, taking into account various factor alterations, as well as a reporting module applicationfor situation assessment and making out reports, simplifying the work of enterprise and departmentmanagers related to decision-making. The operational control of material flows during production is considered. The concept of production material flowcontrol is introduced as a comparison of raw materialamount intended for the productmanufacturing, the amount of raw materialstandard costs in productproduction within the framework of the main production plan and the available corresponding raw material reserves. The problem of material resource control is solved. The conclusions obtained during the study will serve as the basis for the information system development, that includes the compiling a list of materials, accounting of finished product in the warehouse, as well as accounting for ingredients unutilized during the production and remaining in warehouses, creation of a consumed material register and accounting of documents, the system will allow entering data in real time mode.References
Обзор концепций управления запасами от простейших технико-экономических моделей до методов интегрального управления запасами / В. С. Антипенко, Н. С. Бабич, Л. М. Касименко, Н. С. Николаева // Современная наука: актуальные проблемы теории и практики. Серия: Естественные и технические науки. 2022. № 7. С. 27-32.
Степченков А. Д., Зеленина А. Н. Содержание системы управления производственными запасами на предприятии // Вестник Воронежского института высоких технологий. 2023. № 4 (47). С. 14-15.
Мизиковский И. Е. Мониторинг расхода материалов на производство продукции промышленными предприятиями // Учет. Анализ. Аудит. 2023. Т. 10, № 1. С. 55-63.
Ревин В. Д. Технология внутреннего контроля за состоянием и использованием материальных ресурсов // Ключевые позиции и точки развития экономики и промышленности: теория и практика : сборник материалов III Международной научно-практической конференции. Липецк, 2023. С. 537-540.
Дмитренко Е. А., Антоненко Н. Г. Контроль производственных материальных ресурсов на предприятиях // Актуальные вопросы современной экономики. 2021. № 11. С. 248-255.
Мизиковский И. Е. Мониторинг расхода материалов на производство продукции промышленными предприятиями // Учет. Анализ. Аудит. 2023. Т. 10, № 1. С. 55-63.
Назаренко Г. В., Алиев С. А. Анализ и оценка финансовой устойчивости предприятия как инструмент повышения эффективности его функционирования // Вестник Ростовского государственного экономического университета (РИНХ). 2019. № 1 (65). С. 132-138.
Карпенко К. В. Оценка финансовой устойчивости организации: поиск эффективного метода оценки // Научные междисциплинарные исследования : сборник статей XV Международной научно-практической конференции. М., 2021. С. 158-167.
Лысенко В. В. Оценка рисков финансовой устойчивости предприятий на основе моделей распределения вероятностей динамики финансовых показателей // Теоретическая экономика. 2018. № 3 (45). С. 71-80. EDN YPTVBR.
Шеремет А. Д., Негашев Е. В. Методика финансового анализа деятельности коммерческих организаций : практическое пособие. 2-е изд., перераб. и доп. Москва : ИНФРА-М, 2024. 208 с.
Автоматизированная система контроля и учета материальных потоков на сахарном заводе / В. Н. Назаров, А. А. Третьяков, Р. В. Воронков, Ан. А. Третьяков // Цифровизация агропромышленного комплекса : сборник научных статей III Международной научно-практической конференции. Тамбов, 2022. С. 405-408.
Дробышевская Л. Н., Исаева Л. А. Пути повышения конкурентоспособности предприятий хлебопекарной отрасли в условиях санкций // Вестник Алтайской академии экономики и права. 2023. № 12-1. С. 53-57.
Малышев Д. А. Экономико-математические модели процессов достижения высоких результатов деятельности предприятий пищевой промышленности // Современная наука: актуальные проблемы теории и практики. Серия: Экономика и право. 2022. № 9. С. 57-60. DOI 10.37882/2223-2974.2022.09.19. EDN OTSJWT.
Кладиев С. Н. Обзор и критический анализ современного состояния и путей развития технологического процесса добычи нефти электроприводным способом в прерывистых режимах эксплуатации мало- и среднедебитных скважин // Известия Томского политехнического университета. Инжиниринг георесурсов. 2023. Т. 334, № 8. С. 220-231.
Ловчикова Е. И. Тенденции и тренды рынка пищевой и перерабатывающей промышленности в России // Экономика, труд, управление в сельском хозяйстве. 2022. № 6 (88). С. 106-113.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Дмитрий Александрович Айзенштат, Денис Евгеньевич Докучаев, Сергей Витальевич Смирнов
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.