Development of an Intelligent Automated Product Accounting Tool in Production

Authors

  • A. A. Maslennikov Razumovsky MGUTM
  • T. A. Gadoliev Razumovsky MGUTM
  • Y. N. Belova Razumovsky MGUTM

DOI:

https://doi.org/10.22213/2410-9304-2025-3-79-87

Keywords:

ERP system, yolov8, bakery industry, product accounting, machine learning, computer vision, production automation

Abstract

In this article, the authors consider the process of developing an intelligent automated tool for real-time accounting of products in production, characterized by a large flow of products on the conveyor. Special attention is paid to its use in bakery production, where high accuracy and speed of product counting are critically important for ensuring the efficiency and quality of production processes. The main goal of the research is to create an automated system that will use advanced computer vision techniques and machine learning algorithms to count products on the assembly line in real time. It is proposed to use a modern neural network algorithm based on the YOLOv8 architecture. This will significantly reduce the human factor, improve data accuracy and optimize production processes, and automate product reporting. The architecture of the system includes an IP camera and a microcomputer. The rationale for the choice of equipment is given, calculations for all the necessary camera settings and parameters and equipment requirements, as well as performance tests, and a report on the quantity of manufactured products is presented. The key stages and models used at the application design stage are described: a database model, a sequence diagram, and a use case diagram.The rationale for the choice of system development technologies is also given. In the future, it is proposed to reconfigure this system to recognize the quality of products, in particular, burnt or unformatted bread. The described solution is another proposal of our engineering team as part of the ongoing work on the integrated automation of the bakery in accordance with modern requirements for the transition of production processes of enterprises to the principles of Industry 4.0.

Author Biographies

A. A. Maslennikov, Razumovsky MGUTM

student

T. A. Gadoliev, Razumovsky MGUTM

student

Y. N. Belova, Razumovsky MGUTM

assistant professor

References

Омельченко О. М. Автоматизация процессов производства хлебобулочных изделий: современные тенденции и перспективы развития // Хлебопечение России. 2024. Т. 68, № 4. С. 17-27.

Львова Г. Н. Хлебопекарная промышленность как составляющая продовольственной безопасности страны // Вестник Московского университета им. С.Ю. Витте. Серия 1: Экономика и управление. 2022. № 2 (41). С. 26-32. DOI 10.21777/2587-554X-2022-2-26-32.

Чернухина Г. Н., Храмова А. В. Перспективы внедрения интеллектуальных ресурсов в цифровую среду торгового предпринимательства // Современная конкуренция. 2021. Т. 15, № 2 (82). С. 77-87.

Автоматизация учета в ООО «Хлебозавод № 5» на базе ПП «1С: Управление производственным предприятием 8» // Группа компаний «Софт Мастер». URL: https://www.izhsm.ru/introduction/ERP/4375 (дата обращения: 15.02.2025).

Горбачев В. А., Калугин В. Ф. Разработка алгоритма многообъектного трекинга с необучаемыми признаками сопоставления объектов // Компьютерная оптика. 2023. Т. 47, № 6. С. 1002-1010. DOI 10.18287/2412-6179-CO-1275.

Кушнер К. В., Лиманова Н. И., Салмин А. А. Метод автоматического обнаружения дефектов бутылок подсолнечного масла с использованием YOLOv8 и технологий компьютерного зрения // Научный Лидер. 2025. С. 20-26.

Redmon J., Farhadi A. YOLOv3: An Incremental Improvement // arXiv preprint arXiv:1804.02767. 2018. URL: https://arxiv.org/abs/1804.02767.

Алгоритмы распознавания объектов в видеопотоке и определение свойств их взаимного расположения / М. В. Алиев, Д. А. Бербенцев, В. О. Немыкин, С. М. Алиева // Вестник Адыгейского государственного университета. Серия: Естественно-математические и технические науки. 2024. № 2 (341). С. 27-34. DOI 10.53598/2410-3225-2024-2-341-27-34.

Разработка программно-аппаратных решений на базе нейронных сетей для анализа видеопотока / Ю. О. Лобода, И. С. Лобов, М. А. Вершинин, А. А. Новиков, Д. А. Конюк // Ресурсосберегающие технологии в контроле, управлении качеством и безопасности : сборник научных трудов XII Международной конференции студентов, аспирантов, молодых ученых. Томск, 2024. С. 135-139.

Укроженко Д. М. Перспективы применения IP-видеонаблюдения в системах безопасности // Электронные системы и технологии : материалы 59-й научной конференции аспирантов, магистрантов и студентов БГУИР, Минск, 17-21 апреля 2023 года. Минск, 2023. С. 336-337.

Проектирование системы IP-видеонаблюдения технического центра ООО «Авторитет» / Н. Н. Куликова, О. В. Охрименко, Д. И.Стрижаков, А. В. Ищенко // Современные проблемы физики, биофизики и инфокоммуникационных технологий. 2022. № 12. С. 212-221.

Кузнецова А. А., Малева Т. В., Соловьев В. И. Сравнение алгоритмов YOLOV3 и Yolov5 в задаче обнаружения яблок // Математические методы в технике и технологиях - ММТТ. 2020. Т. 12-2. С. 95-97. EDNMOIQRD.

Zhang, L. (2021). Deep Learning for Object Counting in Industrial Environments. CVPR.

Wang, C. (2023). Real-Time Food Production Monitoring. Journal of Food Engineering.

Smith, J. et al. (2022). RFID in Manufacturing: Challenges and Solutions. IEEE IoT Journal.

Published

08.10.2025

How to Cite

Maslennikov А. А., Gadoliev Т. А., & Belova Ю. Н. (2025). Development of an Intelligent Automated Product Accounting Tool in Production. Intellekt. Sist. Proizv., 23(3), 79–87. https://doi.org/10.22213/2410-9304-2025-3-79-87

Issue

Section

Articles