Practical Aspects of “Lean Manufacturing” Methodology

Authors

  • E. V. Priimak Kazan National Research Technological University

DOI:

https://doi.org/10.22213/2413-1172-2025-1-33-45

Keywords:

efficiency, process optimization, value, losses, lean manufacturing

Abstract

The study was conducted in order to optimize the production processes of NPF GENIX LLC, the leader of detergent and disinfectant production in the Republic of Mari El, by means of lean manufacturing basic tools. The main idea of lean manufacturing is to create a flow of values by exclusion from the production process components with zero contribution to the product manufacture. This approach allows discovering ways to reduce labor costs, new product developing time, product creating time, production and warehouse space reduction, and also guaranteeing the customer maximum quality at minimum cost. Based on practical analysis of the production of Nika Super detergent, the potential for improving the production process efficiency of NPF Genix LLC is analyzed. To do this, a test based on severity assessment of each factor related to losses in lean manufacturing: overproduction, excessive stocks, unnecessary transportation, excessive processing, unnecessary movements, and alteration, was conducted. Using lean manufacturing tools (mapping, “Spaghetti” diagram, inventory accumulation map,“5W+1H”, “Five Whys”), the process locations where the listed losses occur are identified and ways to improve the production process efficiency are proposed. Thus, using the value stream map, it was found that the process time was increased due to downtime and operations that do not create value; using the accumulation map, inventory accumulation sites were identified; due to the “Spaghetti” diagram, problems with a large extent of employee movements and incorrect layout of the work area were discovered.

Author Biography

E. V. Priimak, Kazan National Research Technological University

PhD in Chemical Sciences, Associate Professor

References

Гулин В. М., Щербакова А. А. Диаграмма Спагетти при организации профессиональной деятельности // Академическая публицистика. 2022. № 4 (1). С. 41-44.

Гайсина З. М., Дырдонова А. Н. Практика внедрения инструментов бережливого производства: зарубежный и отечественный опыт // Вектор экономики. 2023. № 4 (82).

Тареева Е. Д. Методика разработки карты потока создания ценностей и имитационной модели производственного процесса // Уральский научный вестник. 2023. Т. 7, № 3. С. 86-100.

Акимов С. С., Жумашева Б. К. Минимизация временных потерь на производстве при построении карт потока создания ценности // Научно-технический вестник Поволжья. 2021. № 6. С. 83-85.

Сундюков И. С., Семенова И. А. Инструменты бережливого производства как фактор повышения эффективности деятельности предприятия // Менеджмент: теория и практика. 2023. № 1-2. С. 72-78.

Сосунова Л. А., Новиков А. В., Матерова Е. С. Управление логистикой предприятия на основе принципов бережливого производства // Экономика и предпринимательство. 2024. № 11 (172). С. 910-913. DOI: 10.34925/EIP.2024.172.11.160

Истомина Е. Е., Куранов М. Н. Механизмы управления промышленным предприятием: принципы бережливого производства // Компетентность. 2020. № 6. С. 38-42. DOI: 10.24411/1993-8780-2020-10606

Адаптация элементов бережливого производства под внутреннюю среду предприятий / М. Ю. Рудюк, С. В. Чекайкин, З. Р. Дасаева, С. Э. Сенина // Наука и бизнес: пути развития. 2021. № 4 (118). С. 18-26.

Назаревич С. А., Винниченко А. В. Проблемы и ошибки при организации производства, решаемые методологией бережливого производства // Системный анализ и логистика. 2021. № 4 (30). С. 49-56. DOI: 10.31799/2077-5687-2021-4-49-56

Лекарева Ю. С., Ремизова В. Ф. Бережливое производство как механизм управления предприятием // Вестник Российского экономического университета имени Г. В. Плеханова. 2024. Т. 21, № 3 (135). С. 190-196. DOI: 10.21686/2413-2829-2024-3-190-196

Бельчик Т. А., Ежов И. И. Управление проектом внедрения бережливого производства на промышленном предприятии // Вестник Кемеровского государственного университета. Серия: Политические, социологические и экономические науки. 2020. Т. 5, № 4 (18). С. 516-524. DOI: 10.21603/2500-3372-2020-5-4-516-524

Тверской Д. О. Бережливое производство: выжить без потерь // Стандарты и качество. 2022. № 9. С 60-63.

Заика И. Т., Приймак Е. В. Оптимизация потока хранения и поиска документации на основе методов бережливого производства // Наука и бизнес: пути развития. 2020. № 11 (113). С. 101-104.

Разживина М. А., Якимович Б. А., Коршунов А. И. Концепция бережливого производства - особый «генетический код» // Вестник ИжГТУ имени М. Т. Калашникова. 2014. № 4 (64). С. 139-143.

Буянова А. А. Концепция бережливого производства как решение проблем на производстве в России // Вестник науки. 2024. Т. 3, № 10 (79). С. 102-114.

Романцов Р. С. Причины неудач при внедрении бережливого производства // Современные материалы, техника и технологии. 2022. № 1 (40). С. 20-24. DOI: 10.47581/2022/SMTT/1.40.04

Ткаченко И. К. Бережливое производство в экономике РФ // Экономика и предпринимательство. 2023. № 6 (155). С. 117-121. DOI: 10.34925/EIP.2023.155.6.017

Заика И. Т., Приймак Е. В. Анализ внедрения программ по повышению производительности труда на предприятиях базовых несырьевых отраслей экономики // Вестник Технологического университета. 2019. № 4 (22). С. 125-129.

Вумек Д. П., Джонс Д. Т. Бережливое производство: Как избавиться от потерь и добиться процветания вашей компании. М. : Альпина Бизнес Букс, 2021. 292 с.

Published

03.04.2025

How to Cite

Priimak Е. В. (2025). Practical Aspects of “Lean Manufacturing” Methodology. Vestnik IzhGTU Imeni M.T. Kalashnikova, 28(1), 33–45. https://doi.org/10.22213/2413-1172-2025-1-33-45

Issue

Section

Articles